in English

Tutustu talon kiehtovaan historiaan

Ravintola Piparkakkutalossa voi vieläkin aistia vanhan kauppiaskodin tunnelmaa ja vieraanvaraisuutta.

Tämän jugendhenkisen talon rakennutti v. 1906 kauppias Anders Skogster (1866-1952) perheelleen kodiksi. Rakennuksen on suunnitellut tunnettu, suomalainen arkkitehti Selim A. Lindqvist. Lindqvist on suunnitellut myös vieressä olevan Skogsterin kauppiastavaratalon samoihin aikoihin.

Talon nimeksi vakiintui kansan suussa ’Piparkakkutalo’. Nimi johtuu talon paanuvuorauksesta ja erkkereistä, jotka saavat talon näyttämään aivan sadun piparkakkutalolta.

Piparkakkutalosta on tullut merkittävä nähtävyys Hämeenlinnan niin vähäksi jääneiden vanhojen rakennusten joukossa. Tällä samalla paikalla 1800-luvun puolessa välissä olleessa talossa sijaitsi kuuluisan suomalaisen taiteilijan Albert Edelfeltin lapsuudenkoti. Edelfeltien koti oli pienen Hämeenlinnan kulttuuri- ja seuraelämän keskus.

Rakennus toimi 1981-1986 Art Piparkakkutalo -näyttämönä. Taideperintööä jatketaan edelleen siten, että ravintolassa on esillä 2 kertaa vuodessa vaihtuva taidenäyttely. Taidetta voi ihailla ruokailun lomassa, sillä taideteokset on sijoiteltu ravintolasalien ja kabinettien seinille. Taidenäyttelyiden koordinaattorina on taiteilija Pentti Pullinen.

Talo oli 70-luvulla purku-uhan alainen mutta 80-luvulla saatiin päätös talon suojelemiseksi. Talo oli pahasti rapistunut ja kunnostettiin täydellisesti 80-luvulla. Vuonna 1987 joulukuussa taloon valmistui kaksi ravintolaa, jotka tänään toimivat nimillä Piparkakkutalo ja Albertin Kellari.

Vuonna 2017 Ravintola Piparkakkutalo juhli 30. toimintavuottaan. Ravintolatoimintaa on nyt pyörittänyt jo yhdeksän vuoden ajan hämeenlinnalainen perheyritys. Perheyrityksen arvojen mukaisesti Piparkakkutalo haluaa tuottaa palvelu- ja ruokaelämyksiä kauniissa kodinomaisissa puitteissa. Ruokatuote on klassinen sekä sesongit ja trendit huomioon ottava, jossa laadukkaat raaka-aineet ovat tärkeässä asemassa.